2 procent meer rechtszaken in 2014

​Rechters behandelden in 2014 ongeveer 2 procent meer zaken dan in 2013. De werkvoorraden bij gerechten liepen in 2014 niet op. De gemiddelde tijd die een rechtszaak duurt, werd vorig jaar iets korter.
Een en ander blijkt uit het Jaarverslag Rechtspraak 2014 dat vandaag is verschenen.
 
Bewind 
De toename van 2 procent van het aantal zaken tot ruim 1,75 miljoen, is voor een deel toe te schrijven aan de stijging van het aantal zaken rondbewind en ondertoezichtstellingen van meerderjarigen (zie: Rechter steeds vaker in rol van toezichthouder). Verder viel in 2014 de verdubbeling van het aantal ambtenarenzaken bij de bestuursrechter op. Deze toename werd veroorzaakt door de reorganisatie van de politie. Andere stijgers: familiezaken (is al jaren een trend), Mulderzaken (beroepsprocedure bij verkeersboetes) en belastingzaken (zowel bij rechtbanken als bij gerechtshoven).
 
Dalers
Dalers waren er in 2014 ook: er waren minder vreemdelingenzaken, minder handelszaken en minder familierechtelijke zaken in hoger beroep.
Bijna twee derde van het totaal aantal zaken betrof civiel recht; dit zijn geschillen tussen natuurlijke personen en/of rechtspersonen onderling. Ruim een kwart betrof strafrecht en de rest bestuursrecht (waarbij een overheid partij is). 
 
Kwaliteitszorg
In het Jaarverslag wordt ook aandacht besteed aan de kwaliteitszorg. In 2014 werd er een onafhankelijke onderzoek verricht onder leiding van Job Cohen naar de mate waarin gerechten er in slagen hun kwaliteit te waarborgen. De commissie-Cohen concludeerde dat de kwaliteit in 2014 weliswaar op peil is gebleven, maar dat de medewerkers wel zwaar op de proef zijn gesteld door veel extra werkzaamheden. Zo was daar de herziening van de gerechtelijke kaart per 1 januari 2013, waardoor gerechten fuseerden. Verder startte in 2013 het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie. Onder meer door digitalisering en vereenvoudiging van procedures, leidt dit meerjarenprogramma tot toekomstbestendige rechtspraak. 
In 2014 adviseerde de Rechtspraak over het ministerie van Veiligheid en Justitie over twee wetsvoorstellen die digitalisering en vereenvoudiging van procedures mogelijk maken in eerste aanleg en in hoger beroep. 
De Raad voor de rechtspraak concludeerde onder meer naar aanleiding van het onderzoek van de commissie-Cohen dat de rek uit de organisatie is en dat er keuzes moeten worden gemaakt: ‘niet meer te veel tegelijkertijd’. Deze keuzes worden in 2015 gemaakt.
 
Bron: www.rechtspraak.nl