Bezorgd om kwaliteit rechtspraak

Jan Watse Fokkens maakt zich zorgen over de kwaliteit van de rechtspraak. Dat zegt de voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad in een afscheidsinterview met tijdschrift TREMA. Hij heeft de afgelopen jaren bij de straf- en de civiele kamer van de Hoge Raad gehoord dat feitenrechters meer juridisch-technische fouten maken. “Ik vang te veel geluiden op dat rechters en officieren vrij elementaire zaken niet weten,” zegt Fokkens.

Hij wijt de kwaliteitsval onder meer aan de voortdurende reorganisaties bij de Rechtspraak. Fokkens noemt die reorganisaties niet verstandig omdat een organisatie maar een beperkte hoeveel veranderingen aankan en omdat de professionals binnen de Rechtspraak sowieso al het gevoel hadden dat ze te weinig ruimte kregen om hun werk te doen. “In 2011 voorzag ik dat de voortdurende veranderingen tot verdergaande spanningen op de werkvloer zouden leiden en die voorspelling is uitgekomen.”

Kom juridisch trainen

Fokkens is ook kritisch op het digitaliseringsproject KEI. “KEI is vanaf het begin bestempeld als een project met kostenbesparing als belangrijk doel. Mijns inziens een verkeerde insteek... Er zijn onvoldoende middelen ter beschikking gesteld voor KEI waardoor de financiering ten koste gaat van andere zaken…Het had beter gepast om digitalisering uitsluitend als kwaliteitsverhogend project te bestempelen.”

Fokkens’ kritiek is in lijn met de opmerkingen van scheidend rechtbankpresident Hans Hofhuis, die de digitaliseringsdoelstelling een utopie noemde.

(bron: mr-online.nl)