Hoge Raad beaamt werkdruk

De President van de Hoge Raad heeft via een brandbrief, geplaatst in NRC Next, steun betuigd aan zijn collega-rechters die protesteren tegen de hoge werkdruk bij de gerechten.

Het is begonnen met een manifest van zeven raadsheren van het Gerechtshof te Leeuwarden (inmiddels Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden). Daarin stellen zij onder meer de werkdruk aan de orde. De rechtspraak zou steeds meer lijken op een productiebedrijf waar productiecijfers leidend zijn en waardoor de kwaliteit onder druk komt te staan. Maar ook de benoemingsprocedure van de nieuwe presidenten en de grote invloed van de Raad voor de rechtspraak daarop is de raadsheren een doorn in het oog. Voorts zou het ontbreken aan scholingsmogelijkheden en een overdaad aan bureaucratie. Het manifest is medeondertekend door meer dan 700 rechters.

Corstens, de President van de Hoge Raad, beaamt dat de werkdruk is toegenomen. Tegenover de NOS verklaart hij dat sommige rechters vanwege de drukte afzien van het horen van getuigen en vooral de vereiste toetsing aan internationale jurisprudentie en wet- en regelgeving voor extra werkdruk zorgt. Volgens Corstens is het aantal zaken niet toegenomen, maar kosten zaken door de internationalisering meer tijd.

Hoewel de werkdruk dus niet het enige punt van kritiek is, leidt dat wel tot een hoorzitting, georganiseerd door Kamerlid Schouw van D66. Hij vindt het tijd voor actie om te voorkomen dat in de rechtszaal onverantwoorde keuzes worden gemaakt.

Het is bijzonder dat de rechters op deze wijze naar buiten treden en de aandacht vragen voor deze problematiek. Dan kun je niet anders dan concluderen dat de problemen in de rechtspraak serieus zijn.