Kabinetsplannen op juridisch gebied

De plannen van het kabinet Rutte II bevatten ook een aantal zaken op juridisch gebied. Sommige standpunten vanuit het vorige kabinet zijn gelukkig verlaten of de scherpe kantjes zijn eraf.

In het strafrecht zal een eigen bijdrage worden ingevoerd voor gedetineerden en zal geprobeerd worden de kosten van de strafprocedure te verhalen op de dader. Ook zullen straffen vaker direct worden uitgevoerd. Ook zal het voordeel dat verdachten proberen te halen uit het weigeren van psychiatrisch onderzoek worden aangepakt. De invoering van minimumstraffen, zoals het vorige kabinet nog voorstelde, staan niet in het regeerakkoord.

In het bestuursrecht wordt het simpeler in hoger beroepzaken. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State gaat namelijk fuseren met het CBB en CRvB. Ook staat het digitaal procederen in deze plannen.

De beroepsbeoefenaren van het civiele recht zijn ook weer wakker geschud. Goed punt is dat de eerder aangekondigde verhoging van het griffierecht van de baan is. Maar wederom is aangekondigd dat het verschil tussen de dagvaarding en het verzoekschrift kan verdwijnen. In het kader van het vereenvoudigen van het civiele proces. In 2006 concludeerde de commissie Asser/Groen al dat het dan maar een verzoekschrift moet worden. Gaat het nu dan toch echt gebeuren? Daarnaast zal de echtscheiding tussen partners zonder kinderen mogelijk worden zonder tussenkomst van de rechter.

Bron: www.overheid.nl