Niet willen of niet kunnen betalen?

In opdracht van de KBvG is een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten die schuldenaren ervaren die in een problematische schuldsituatie verkeren. Ook is onderzoek gedaan naar het effect van de verschillende preferenties van schuldeisers.

De vier onderzoekers (Jungmann, Moerman, Schruer en Van den Berg) komen met verschillende aanbevelingen, waaronder de inrichting van een beslagregister, uitbreiding van de lijst met goederen waarop geen beslag mag worden gelegd, aanpassing van het aantal incassobevoegdheden en de ontwikkeling van een rijksincassovisie.

Opvallend is dat de onderzoekers voorstellen om onderscheid te maken in debiteuren tussen 'niet willers' en 'niet-kunners'. Zo willen de onderzoekers schuldenaren die niet willen betalen, maar wel tot betalen in staat zijn, harder aanpakken. Zo wordt voorgesteld om de beslagvrije voet voor deze groep tijdelijk te kunnen opheffen. Voor de andere groep moet juist een bestaansminimum worden gegarandeerd. Daarnaast moet volgens de onderzoekers ook het instrumentarium afgestemd worden op de aard van de vordering, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen punitief of niet en wel of geen luxe.

We houden de vervolgacties van de KBvG op het rapport nauwlettend in de gaten.

Het volledige rapport is te vinden via: www.kbvg.nl