Soepele start digitaal procederen in civiele zaken

In een week tijd 16 civiele vorderingszaken digitaal ingediend

Sinds afgelopen vrijdag (1 september 2017) zijn er door advocaten 16 civiele vorderingszaken digitaal ingediend. Vanaf deze datum is digitaal procederen bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland in deze zaken met een belang vanaf 25.000 euro verplicht. Bij de rechtbankMidden-Nederland werden 7 zaken aangebracht, bij de rechtbankGelderland waren het er 9.

'De start is soepel verlopen', zegt rechter Selinde Bokx-Boom, tevens projectleider civiel. 'De techniek doet wat de techniek moet doen. Daar waren we ook wel gerust op, want er is bij deze 2 rechtbanken in de afgelopen maanden al veel geoefend met fictieve zaken. Ook waren er vóór 1 september al 4 echte rechtszaken vrijwillig ingediend. Maar uiteraard is het fijn als blijkt dat dat geruste gevoel terecht was.' Overigens deed zich vrijdagmiddag 1 september wel een klein, intern technisch probleem voor, dat snel verholpen was.

De eerste

De allereerste civiele procesinleiding kwam vrijdagnacht 1 september om 00.32 binnen. Advocaat Hajo Coumou had de primeur: hij startte bij de rechtbankGelderland een dagvaardingsprocedure in een nalatenschapskwestie. 'Ik wilde graag de eerste zijn', zei Coumou eerder deze week op de website MR-onlineU verlaat Rechtspraak.nl. Coumou noemt digitaal procederen 'kinderlijk eenvoudig'. 'Je wordt stap voor stap meegenomen in het proces', aldus Coumou.

Planning

Op termijn wordt het voor professionals in alle zaken verplicht om digitaal te procederen. Dat wil zeggen dat alles rondom de fysieke behandeling van de rechtszaak digitaal verloopt. Op 12 juni 2017 werd het verplicht digitaal te procederen in asiel- en bewaringzaken. De verplichting digitaal stukken in civiele vorderingszaken vanaf 25.000 euro in te dienen bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland, is de tweede stap. Naar verwachting moet dit vanaf het voorjaar 2018 in dit soort zaken bij alle rechtbanken.

Gefaseerd

In het moderniserings- en digitaliseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie is bewust gekozen voor een gefaseerde invoering. Er wordt pas opgeschaald als de techniek zich heeft bewezen.

Bron: rechtspraak.nl

7 september 2017