Splitsing Oost-Nederland bij herindeling

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de herindeling van de gerechtelijke kaart. Dat houdt in dat het aantal rechtbanken in Nederland zal worden teruggbracht van 19 naar 10. Ook het aantal gerechtshoven wordt verminderd van vijf naar vier. Maar mogelijk wordt toch nog gekozen voor 11 rechtbanken.

Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer heeft Beuving een motie ingediend met het voorstel om het nieuwe arrondissement Oost-Nederland te splitsen in Gelderland en Overijssel. Dat houdt in dat de rechtbanken van Almelo en Zwolle fuseren, alsmede die van Zutphen en Arnhem.

Deken Wilmink van het arrondissement Arnhem meent dat de splitsing in het belang is van de advocatuur. Anders zou het gebied Oost-Nederland wel erg uitgestrekt en omvangrijk worden (meer dan 8000 vierkante kilometer) en 40% meer zaken moeten behandelen dan het thans grootste arrondissement Amsterdam. Minister Opstelten heeft toegezegd een wetswijziging voor te bereiden. Het is de bedoeling dat de Wet herziening gerechtelijke kaart per 1 januari 2013 van kracht wordt.

Bron: Advocatenblad online (12 juli 2012) en motie Beuving (32891)