Stilzwijgende verlenging en opzegtermijnen

Op 1 december 2011 treedt de Wet Van Dam in werking. Daarmee komt een einde aan ongewenste verlenging van abonnementen/lidmaatschappen en onduidelijke opzegtermijnen.

De wetswijziging leidt tot een aanpassing van de artikelen over algemene voorwaarden in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. In de wet is bepaald dat indien bepaalde bedingen in de algemene voorwaarden onredelijk bezwarend zijn voor de consument, deze bedingen vernietigd kunnen worden. Op deze zogenaamde zwarte en iets minder bezwaarlijke grijze lijst komt een aanpassing.

Als onredelijk bezwarend worden aangemerkt algemene voorwaarden bij overeenkomsten tot het geregeld afleveren van zaken, inclusief elektriciteit, waarin is bepaald dat de overeenkomst stilzwijgend wordt verlengd voor een bepaalde duur, zonder dat de consument de mogelijkheid heeft om te allen tijde op te zeggen met een opzegtermijn van een maand. Voor dag- week- en nieuwsbladen is er een aparte regeling.

Voor al deze overeenkomsten geldt dat het niet langer acceptabel is dat volgens de algemene voorwaarden de opzegging tegen een bepaalde datum moet plaatsvinden. Ook onredelijk bezwarend is voortaan dat een mondelinge, schriftelijke of elektronisch tot stand gekomen overeenkomst, niet op gelijke wijze door de consument mag worden opgezegd.