Verlaging premie wanbetalers voldoende?

Betaalt een verzekerde zijn premie niet tijdig, dan is de kans groot dat deze na zes maanden door de zorgverzekeraar wordt aangemeld als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland. De verzekeringspremie wordt dan € 159,03. Dat bedrag is inclusief een boete van 30%. Vanaf 1 juli 2016 wordt deze wanbetalers premie verlaagd naar € 127,91.

De vraag is of daarmee de problemen zijn opgelost. De achterstallige ‘normale’ premie van 6 maanden moet eerst worden voldaan aan de zorgverzekeraar voordat de – veelal hogere - wanbetalers premie stopt.  

Daar zijn dan wel weer uitzonderingen op indien de verzekerde bijvoorbeeld een schuldhulptraject ingaat.

Hoe groot is de kans dat een verzekerde die het bedrag van € 159,03 niet kan betalen, € 127,91 wel kan betalen? Het kabinet heeft naast deze verlaging nog een aantal maatregelen voor ogen om het aantal wanbetalers terug te dringen:

  • Een wanbetaler kan zelf een betalingsregeling met zijn zorgverzekeraar afspreken. Dit om sneller terug te keren naar de premie van de zorgverzekeraar. Wanbetalers betalen namelijk tot die tijd een hogere premie (bestuursrechtelijke premie) aan het Zorginstituut.
  • Op dit moment wordt onderzocht onder welke voorwaarden bijstandsgerechtigden terug kunnen keren naar de gewone premie van de zorgverzekeraar.

          (bron: Rijksoverheid.nl)

Concluderend zou je kunnen zeggen, dat de verzekerde iets meer dan € 30,00 heeft om schulden af te lossen. Zou dit geld niet eerder op gaan aan het kopen van noodzakelijke boodschappen? Eind van het jaar zullen we zien of het aantal wanbetalers is gedaald.