Wetswijzigingen per 1 juli 2012

Er is weer volop nieuwe wetgeving van kracht geworden per 1 juli 2012. Het meest in het oog springend, althans in de incassopraktijk, is natuurlijk de wetgeving over incassokosten. Daarover verschenen al eerder nieuwsberichtjes in deze rubriek met de nodige uitleg. Maar er is meer nieuws onder de zon.

Zo is op 1 juli de wettelijke rente voor transacties met personen die niet handelen in beroep of bedrijf verlaagd van 4% naar 3%. De handelsrente is niet gewijzigd en blijft dus 8%.

Ook is de Wet elektronische indiening dagvaarding van kracht geworden. Deze wijzigt art. 125 Rv in die zin dat een dagvaardingsexploot voortaan elektronisch kan worden ingediend. Echter deze mogelijkheid is beperkt tot geldvorderingen die onder de competentie van de kantonrechter vallen t/m 25.000 euro. Aardvorderingen komen (voorlopig) niet voor elektronische indiening in aanmerking. Voorwaarde is ook dat de deurwaarder die de dagvaarding heeft betekend, ook de dagvaarding indient. Dit blijkt uit het bijbehorende besluit. Wanneer deurwaarders werkelijk digitaal kunnen aanleveren is nog maar de vraag. Hopelijk duurt het niet zo lang als bij het e-derdenbeslag. Die wetgeving is van 2009 en er loopt nu een pilot.

De wetgeving tot versterking van de cassatierechtspraak is ook in werking getreden. Advocaten die als procesvertegenwoordiger willen optreden bij de Hoge Raad hoeven niet langer in Den Haag kantoor te houden. Wel worden er nu kwaliteitseisen ingevoerd. Deze wetgeving heeft ook gevolgen voor de woonplaatskeuze in de cassatiedagvaarding.

Ook per 1 oktober 2012 worden weer de nodige wijzigingen verwacht. In onze Bijblijfcursus incasso 2012 komen de verschillende wijzigingen uitgebreid aan de orde.