Wijziging briefgeheim in grondwet?

Mogelijk gaat artikel 13 uit de Grondwet wijzigen. Dit artikel gaat o.a. over het briefgeheim, dat nu alleen mag worden geschonden op last van de rechter in de daartoe bij wet bepaalde gevallen. Het artikel is toe aan een modernisering, zo bleek in 2010 al uit het rapport van de Staatscommissie Grondwet.

Het artikel zal worden verruimd. Niet alleen het brief-, telefoon- en telegraafgeheim moeten worden geeerbiedigd, maar alle telecommunicatie. Zo biedt het artikel na invoering een bescherming die onafhankelijk is van de gekozen techniek. Denk aan het vele e-mailverkeer en het opvragen en opslaan van informatie op internet, maar ook de zoekhistorie op internet en sociale media vallen hieronder.

Een tweede verruiming ziet op de personen die schending mogen toestaan. Kan het briefgeheim nu alleen nog worden geschonden op last van de rechter, zoals in faillissement en Wsnp, straks is beperking van het recht ook mogelijk met machtiging van een of meer bij wet aangewezen ministers in het kader van de nationale veiligheid.

Iedere belanghebbende kan via internetconsultatie reageren op het voorstel tot wijziging van de grondwet. De reactietermijn loopt tot 1 januari 2013.

Voor meer informatie klik hier.