Wijziging gerechtsdeurwaarderswet op komst

Sinds begin deze maand is het voorstel voor wijziging van de gerechtsdeurwaarderswet gepubliceerd. Het is beschikbaar via www.internetconsultatie.nl en iedereen die daar op- of aanmerkingen op heeft kan tot 1 november a.s. commentaar leveren. De wijziging behelst een aantal simpele aanpassingen, maar ook een aantal meer opvallende zaken waaraan ik hier aandacht besteed.

Het kon niet uitblijven na de afwijzing van de gewijzigde verordening onafhankelijkheid door de Minister van Veiligheid en Justitie, dat in de wet waarborgen worden opgenomen voor die onafhankelijkheid. Zo mag de gerechtsdeurwaarder niet aan of voor natuurlijke personen die direct of indirect aandelen bezitten of directeur zijn van het gerechtsdeurwaarderskantoor, ambtshandelingen verrichten. Ook de gerechtsdeurwaarder in loondienst is niet langer toegestaan.

Ook de freelancers moeten er aan geloven. Voortaan mogen (huidige) toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarders nog maar aan twee gerechtsdeurwaarders worden toegevoegd. Het woord loondienst wordt niet gebruikt, wel staat er 'werkzaam op kantoor' in de wettekst.

Ook de titulatuur gaat op de schop. Er is straks alleen nog een kandidaat-gerechtsdeurwaarder die stage loopt, daarna krijgt de kandidaat de titel toegevoegd gerechtsdeurwaarder. Dat zijn er maximaal drie per gerechtsdeurwaarder. Alleen de benoemde gerechtsdeurwaarder met een eigen kantoor wordt nog gerechtsdeurwaarder genoemd. Om ambtshandelingen te mogen verrichten, is een vermelding in het register vereist. Zo wordt ook uitgesloten dat de titel van kandidaat-gerechtsdeurwaarder nog wordt gebruikt als men niet meer in de praktijk werkzaam is.

Nog een paar zaken: er komt een geschillencommissie voor gerechtsdeurwaarders, waardoor de bevoegdheid van de Nationale Ombudsman komt te vervallen. Toegevoegd gerechtsdeurwaarders kunnen ook benoemd worden als lid van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en er komen nieuwe tuchtrechtelijke maatregelen, zoals een waarschuwing , maar ook een tijdelijke ontzegging van de bevoegdheid van een kandidaat en toegevoegd gerechtsdeurwaarder.

In de ledenraad van 19 september a.s. zullen de gerechtsdeurwaarders zich buigen over de tekst.
Bovenstaande is uiteraard niet volledig. Voor het volledige wijzigingstekst, klik hier.