Wijziging in aanpak digitalisering civiele procedures

De digitalisering van civiele procedures wordt op een andere wijze aangepakt. Bij de invoering is er een pilot bij 2 gerechten en daarna volgt meteen invoering bij alle gerechten. Ook verandert de volgorde van digitalisering. Als eerste zijn handelsvorderingen aan de beurt, dan hoger beroep, vervolgens kanton en daarna verzoekschriften en kort geding (zie de tijdlijn (pdf, 217,2 KB)).

Wetgeving

Zoals bekend is invoering van verplicht digitaal procederen voor professionele partijen afhankelijk van wanneer het parlement de KEI-wetgeving heeft aangenomen. Op dat moment treedt er een voorbereidingstijd in voor onder andere advocaten en deurwaarders van een half jaar. Een half jaar nadat de wetgeving is aangenomen, wordt digitaal procederen verplicht. De wetgeving ligt nu in de Eerste Kamer. De verwachting is dat die voor de zomer instemt. 

Planning

Bij elke zaakstroom komt een proefperiode van 5 maanden bij 2 gerechten. Daarna volgt in 1 keer invoering bij alle gerechten. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan bezwaren bij advocaten en deurwaarders. Eerder was het plan dit in ‘golven’ te doen, maar advocaten en deurwaarders vonden dit onoverzichtelijk. Zij zijn geconsulteerd bij de besluitvorming. 

(bron: www.rechtspraak.nl)