PE: Derdenbeslag, alimentatiebeslag en meer(1 dagdeel)

In de cursus wordt aandacht besteed aan de wettelijke regeling van het derdenbeslag en enkele aanverwante onderwerpen. Het derdenbeslag wordt in de rechtspraktijk het meest toegepast om tot verhaal van een geldvordering te komen. Een derde partij ~ die buiten de rechtsverhouding schuldenaar-schuldeiser staat ~ wordt (plotseling) geconfronteerd met een beslag onder hem. Als er een derdenbeslag wordt gelegd, is de derde-beslagene ongewild gehouden aan een aantal wettelijke regels. Hij zit als het ware klem tussen de beslaglegger en de schuldenaar. Toch mag de derde-beslagene er niet slechter van worden en mag de schuldeiser niet méér rechten en bevoegdheden uitoefenen dan de schuldenaar.
 

De opzet van deze cursus is om stil te staan bij de wettelijke bepalingen (Rv) over het derdenbeslag. Hierbij wordt veel verwezen naar relevante jurisprudentie. Vragen zoals hoe de derde-beslagene tot actie te dwingen is, of de derde-beslagene mag terugkomen op zijn verklaring en of de schuldeiser gebruik mag maken van de bevoegdheden van de schuldenaar, passeren de revue. Een specifieke vorm van het derdenbeslag is het alimentatiebeslag. De bijzonderheid van dit beslag wordt apart behandeld. Ook het eigen beslag komt aan bod. Tenslotte wordt er stil gestaan bij het beslag op een levensverzekering

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor advocaten, (toegevoegd-) gerechtsdeurwaarders en zeer ervaren executiemedewerkers.
 
Doelstelling
Het actualiseren en verdiepen van de actuele kennis. Het bespreken binnen een lesomgeving van specifieke problemen.
 
Onderwerpen
  • Derdenbeslag
  • Verklaringsperikelen
  • Bevoegdheden
  • Alimentatiebeslag
  • Eigenbeslag
  • Beslag op een levensverzekering
Investering  
Deze cursus van een dagdeel wordt via open inschrijving aangeboden en incompany georganiseerd. De kosten bedragen € 250,- per persoon (exclusief 21% BTW). Schrijft u met meer dan drie medewerkers van één organisatie in, vraagt u dan naar de staffelkorting.
 
Indien u behoefte heeft aan meer PE cursussen of wilt u deze incompany of op een andere locatie laten plaatsvinden, neemt u dan gerust contact op.
 
PE punten
Voor deze cursus worden bij de KBvG 4 studiepunten aangevraagd.